Program Europske konferencije o pismenosti, Dublin

Dvadeset i druga Europska konferencija o pismenosti, koju su zajednički organizirali FELA – Udruga europskih čitateljskih društava i Irska udruga za pismenost, održat će se u Dublinu u Irskoj od 4. do 6. srpnja 2022.

Tema konferencije je “Pismenost i raznolikost: novi smjerovi”, a okupit će istraživače i edukatore iz cijele Europe i šire kako bi raspravljali i postavljali pitanja koja se odnose na pismenost, poučavanje pismenosti i istraživanja pismenosti, u cijelom rasponu ljudskog života. Cilj konferencije je potaknuti diskurs o evoluciji različitih pismenosti u 21. stoljeću i čuti raspon mišljenja u svijetu pismenosti. Podteme konferencije su rana pismenost, učinkovito opismenjavanje, digitalna pismenost, okruženje pismenosti, inkluzivne prakse opismenjavanja učenika i cjeloživotni razvoj vještina pismenosti.

Mjesto održavanja konferencije je Institut za obrazovanje, Dublin City University (St. Patrick’s Campus, Drumcondra). Dvadeset i druga Europska konferencija o pismenosti 2022. treći je takav događaj koji se održao u Irskoj. Četvrta Europska konferencija o pismenosti održana je u Dublinu 1985. godine, dok je 12. održana 2001. godine. Iz ovoga je vidljivo da Udruženje za pismenost Irske ima dugu tradiciju u promicanju diskursa u različitim disciplinama povezanih s pismenošću, uz doprinose stručnjaka iz Irske i inozemstva.

Hrvatsko čitateljsko društvo bit će prisutno na EU konferenciji o pismenosti kroz izlaganja Kristine Čunović i Snježane Berak koje godinama promiču pismenost:

  • poster izlaganje “Reading Challenges in the Year of Reading”, Kristina Čunović, Snježana Berak
  • poster izlaganje “Girlhood: empowering girls’ reading culture and literacy”, Irena Bekić, Snježana Berak, Petra Dolanjski Harni

Program konferencije dostupan je na poveznici https://www.literacyeurope.org/dublin-2022-home/programme/

Hrvatsko čitateljsko društvo © 2014 Frontier Theme