Deklaracija

Nizozemska je 2016. preuzela predsjedništvo Europske Unije, a kao dodatak tome predstavljen je i jedinstveni događaj u promicanju pismenosti, ELINET Europska konferencija o pismenosti, održana 21. i 22. siječnja 2016. u Amsterdamu. Cilj Europske konferencije bio je izvijestiti o rezultatima i spoznajama u istraživanjima koja su provedena pod okriljem ELINET- a u posljednje dvije godine. Na Konferenciji su govorili poznati stručnjaci s područja pismenosti i ugledni govornici, uključujući posebnu UNESCO-vu izaslanicu, nizozemsku princezu Laurentien.
Europska konferencija o pismenosti ponudila je sudionicima potpuno nove rezultate istraživanja i primjere dobre prakse u svim područjima opismenjavanja i za sve dobne skupine korisnika, nove alate za podizanje razine svijesti i prikupljanja financija do kojih je došlo suradnjom 28 zemalja u posljednje dvije godine te predstavila europsku platformu http://www.eli-net.eu/.

Jedan od rezultata ELINET Europske konferencije jest objavljivanje Deklaracije o pravu europskih građana na pismenost koju objavljujemo u nadi zajedničkog promicanja pismenosti. Pozivamo Vas da Deklaraciju ispišete i postavite je na vidljivo mjesto u ustanovi, pošaljete je donosiocima odluka u lokalnoj zajednici ili predstavite članovima knjižnice.

Declaration B1 poster

Predstavnice Hrvatske na ELINET konferenciji bile su Kristina Čunović, predsjednica Hrvatskoga čitateljskog društva, Snježana Berak, dopredsjednica Društva te prim. mr. sc. Marija Radonić, članica Hrvatskog pedijatrijskog društva i koordinatorica projekta “Rođeni za čitanje” u OB Dubrovnik. Upite i prijedloge slobodno pošaljite na e-mail hcd@hcd.hr ili marijarado@bolnica-du.hr

Hrvatsko čitateljsko društvo © 2014 Frontier Theme