Deklaracija

Nizozemska je 2016. preuzela predsjedništvo Europske Unije, a kao dodatak tome predstavljen je i jedinstveni događaj u promicanju pismenosti, ELINET Europska konferencija o pismenosti, održana 21. i 22. siječnja 2016. u Amsterdamu. Cilj Europske konferencije bio je izvijestiti o rezultatima i spoznajama u istraživanjima koja su provedena pod okriljem ELINET- a u posljednje dvije godine. Na Konferenciji su govorili poznati stručnjaci s područja pismenosti i ugledni govornici, uključujući posebnu UNESCO-vu izaslanicu, nizozemsku princezu Laurentien.
Europska konferencija o pismenosti ponudila je sudionicima potpuno nove rezultate istraživanja i primjere dobre prakse u svim područjima opismenjavanja i za sve dobne skupine korisnika, nove alate za podizanje razine svijesti i prikupljanja financija do kojih je došlo suradnjom 28 zemalja u posljednje dvije godine te predstavila europsku platformu http://www.eli-net.eu/.

Jedan od rezultata ELINET Europske konferencije jest objavljivanje Deklaracije o pravu europskih građana na pismenost koju objavljujemo u nadi zajedničkog promicanja pismenosti. Pozivamo Vas da Deklaraciju ispišete i postavite je na vidljivo mjesto u ustanovi, pošaljete je donosiocima odluka u lokalnoj zajednici ili predstavite članovima knjižnice:

Deklaracija o pravu europskih gradana na pismenost

Declaration B1 poster

Predstavnice Hrvatske na ELINET konferenciji bile su Kristina Čunović, predsjednica Hrvatskoga čitateljskog društva (2014. – 2016.), Snježana Berak, dopredsjednica Društva (2014. – 2016.) te prim. mr. sc. Marija Radonić, članica Hrvatskog pedijatrijskog društva i koordinatorica projekta “Rođeni za čitanje” u OB Dubrovnik. Upite i prijedloge slobodno pošaljite na e-mail hcd@hcd.hr ili marijarado@bolnica-du.hr

Hrvatsko čitateljsko društvo © 2014 Frontier Theme