Međunarodno djelovanje

HČD je član Međunarodne čitateljske udruge (International Literacy Association – ILA) te FELA – Federation of European Literacy Associations. HČD ima predstavnika koji redovito sudjeluje na sastancima, seminarima i konferencijama FELA-e, a to je od 2020. godine Margareta Matijević Kunst.

Zahvaljujući članstvu u ovim udruženjima članovi HČD imaju pravo sudjelovati u programima razmjene stručnjaka u zemljama članicama te imaju pristup određenim elektroničkim inačicama časopisa.

ELINETHrvatsko čitateljsko društvo jedina je hrvatska udruga uključena u dvogodišnji projekt The European Literacy Policy Network – ELINET (2014. – 2016.). Ustroj projekta bila je kombinacija istraživanja, izrade smjernica i stručnih materijala, alata za podizanje svijesti o važnosti pismenosti i prikupljanje sredstava, te analiza primjera dobre prakse i izvješća o pismenosti 28 europskih zemalja. Kao pridruženi partner djelovali smo u okviru Tima 7 i analizirali europske primjere dobre prakse, osmišljavali aktivnosti za podizanje svijesti o važnosti čitanja i pismenosti. Informacije o projektu dostupne su na internet platformi www.eli-net.eu, besplatne su i trebale bi biti vrijedne ministarstvima, obrazovnim institucijama, neprofitnim organizacijama i svim pojedincima koji se bave poticanjem pismenosti.
Izvjestaj o stanju pismenostiJedan od ishodišta projekta su analize i izvještaji europskih zemalja o razvoju i poticanju pismenosti i dobroj praksi. Uspostavljen je zajednički okvir vrednovanja koji uključuje sve dobne skupine The Frame of Reference of the Country Reports na osnovu kojeg je izrađen opširan i sažeti izvještaj o razvoju i poticanju pismenosti u Hrvatskoj. Na izvještajima su radile članice HČD-a Kristina Čunović i Drahomira Cupar uz podršku i pomoć članova tima Ivane Faletar Horvatić, Alke Stropnik, Mate Jurica, Martine Dragija Ivanović, Srećka Jelušića, Davorke Semenić-Premec i pedijatrice Marije Radonić te djelatnici Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO).

Rezultat projekta ELINET je osnivanje udruge ELINET koja okuplja europske stručnjake iz područja čitanja i pismenosti. Informacije su dostupne na internet stranici udruge https://elinet.pro/ . Zanima li vas pismenost (istraživanje, praksa i politika) u našoj zemlji i širom Europe? Ako je odgovor “da”, pozivamo vas da se pridružite ELINET-u. Na  stranici udruge o članstvu pronaći ćete Statut udruge, informacije o godišnjim članarinama i mrežni obrazac za prijavu. Predstavnice HČD-a u udruzi Elinet su Snježana Berak i Kristina Čunović.

Ukoliko želite saznati više o ovim programima pišite nam na adresu hcd@hcd.hr

Hrvatsko čitateljsko društvo © 2014 Frontier Theme