Deveti rođendan kampanje “Čitaj mi!”

Pozivamo Vas na središnju proslavu devetog rođendana prve nacionalne kampanje „Čitaj mi“ za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja, koja će se održati u petak, 1. travnja 2022. i subotu 2. travnja 2022. u Pazinu.

U programu obilježavanja rođendana, uz roditelje i djecu sudjelovat će gradonačelnica, djelatnici gradskih ustanova, sportaši, glumci koji će kroz čitanje slikovnica istaknuti važnost čitanja djeci od najranije dobi. UNICEF će tom prilikom prisutnoj djeci darovati dječje knjige za akciju „Čitaj mi!“.

Pozivnica

Cilj je kampanjom „Čitaj mi“ obuhvatiti sve roditelje i djecu, a čitanje učiniti bliskom navikom roditelja i djece za koju je dovoljno izdvojiti već 15 minuta dnevno. Kampanju organiziraju Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti, Hrvatsko logopedsko društvo uz podršku UNICEF-a Hrvatska.

Uz podršku Ministarstva kulture i medija RH u proteklih devet godina nacionalne kampanje „Čitaj mi!“ uspješno smo tiskali više od 120.000 letaka, 3600 B1-plakata, 310 majica za djecu i volontere, 7000 straničnika  te 750 bedževa “Čitaj mi!”, 3000 primjeraka „Metra za čitanje“ na kojem su uz visinu i dob djeteta otisnute informacije za roditelje o mogućnosti poticanja čitalačkih i jezičnih kompetencija njihova djeteta; 3000 naljepnica sa logom „Čitaj mi!“ kojima knjižničari označuju slikovnice i knjige koje preporučuju za čitanje djeci od rođenja do treće godine života.

U kampanji smo organizirali brojna događanja u kojima je sudjelovalo preko 60 000 djece i roditelja. Uključili smo više od 300 narodnih i školskih knjižnica i preko 20 000 volontera. Prikupljeno je oko 25 000 slikovnica u akciji “Čitam, dam, sretan sam” za dječje odjele bolnica, pedijatrijske ordinacije, dječje vrtiće, domove za djecu…

Istraživanje koje za UNICEF 2012. godine provela agencija Ipsos Puls pokazalo je da 23 posto roditelja šestomjesečne djece u Hrvatskoj ne čita i ne gleda slikovnice sa svojim bebama te da zajedničko čitanje nije dio svakodnevnih navika 9% posto roditelja jednogodišnjaka, 7% roditelja trogodišnjaka i 14% roditelja šestogodišnjaka. Istraživanje je pokazalo i da svako treće dijete nema niti jednu slikovnicu.

Pozivamo Vas da se pridružite proslavi u Pazinu i podržite kampanju „Čitaj mi“ s posebnim dvodnevnim programom:

  1. travnja, od 10:30 do 11:30 h

Čitanje naglas djeci predškolske dobi – čitaju predstavnici zanimanja koja nisu direktno uključeni u odgojno-obrazovni proces. Čitaju kuharica, kućni majstor, vatrogasac, policajac, prodavačica, službenica…  na desetak lokacija u gradu (dvorište vrtića, parkovi, ulice…)

  1. travnja, Trg slobode u 17:30 h

Oblak u žutom kaputu – izvodi Nikolina Manojlović Vračar u kamishibai tehnici

  1. travnja, Trg slobode, od 10 do 12 h

Čitaj mi! pjesma Josipe Franjić Radulović

Priču za dobar dan čita gradonačelnica Suzana Jašić

Baka Ruža Klimalić

Kofer pun priča

Vitez i Vitezica – knjiga spašava

igrokaz Čitaj mi! za kraj

Hrvatsko čitateljsko društvo © 2014 Frontier Theme