Peti međunarodni Festival slikovnice Ovca u kutiji

Peti međunarodni festival slikovnice Ovca u kutiji održan je u Pazinu od 14. do 18. rujna 2020. godine, a dio festivalskog programa odvijao se i u mjestima Trviž, Motovun, Karojba, Tinjan, Sveti Petra u Šumi, Cerovlje, Lupoglav i Gračišće.

U petodnevnom druženju namijenjenom širokoj publici, djeci i odraslima i struci, održan je velik broj književnih programa, likovnih radionica, čitanja, jedna književna šetnja te nekoliko stručnih predavanja. Kao i prethodnih godina održana je akcija Slikovnica u izlogu u kojoj su tijekom pet dana Festivala bile izložene do sada nagrađivane slikovnice, a zadnjeg dana kao završetak iz šešira su izvučeni dobitnici čiji je jedini zadatak bio izvaditi željenu slikovnicu iz izloga i na taj način je simbolički osloboditi za čitanje.

Inicijator i glavni organizator nagrade i festivala OVCA U KUTIJI, neprofitna udruga Knjiga u centru iz Zagreba ( Ana Đokić, Zoran Pongrašić) i suorganizatori Festivala Gradska knjižnica Pazin (Iva Ciceran) i Hrvatsko čitateljsko društvo (Snježana Berak) aktivno sudjeluju u provođenju i organiziranju programa Festivala te doprinose njegovom rastu. Želja i cilj organizatora je popularizirati slikovnicu i njezine autore te od Pazina napraviti svjetski centar slikovnice u koji će jednom godišnje dolaziti umjetnici i ljubitelji ovog književnog žanra, koji time dobiva svoju visokovrijednu ulogu u promociji čitanja. Prethodnih godina je preko tri tisuće posjetitelja pratilo preko pedeset festivalskih programa godišnje, a nakon gostiju iz Kine, Irana, Austrije, Litve i Njemačke, Venezuele, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske ovogodišnji je festival imao goste/autore iz Slovenije.

Treba naglasiti kako je podrška Grada Pazina neizostavna, te je prijem svih sudionika kod gradonačelnika u službenom programu već tradicionalni program koji se održava prvog dana nakon što stignu svi gosti. Također u Likovnoj galeriji Društva likovnih stvaratelja Pazin, otvorena je izložba, ove godine ne ilustracija već svih slikovnica koji su tijekom proteklih godina bile nagrađene nagradom Ovca u kutiji bilo od strane dječjeg bilo od strane stručnog žirija.

Uz programe za djecu i mlade, likovne radionice namijene građanima i srednjoškolcima, pričaonice za djecu predškolskog uzrasta, gostovanja po okolnim mjestima održan je i Off program (samo za punoljetne). Od četvrtog festivala uvedene su dvije novine koje su naišle na iznimno dobar prijem kod publike, ali i struke, pa su zadržane i na ovogodišnjem festivalu. Gradonačelnik Pazina, osobno se uključuje u festival i u popodnevnom satima na  gradskom trgu čita priču / slikovnicu dajući tako podršku organizatorima ali i ukazuje na važnost čitanja od najranije dobi. Drugi program koji postaje stalni dio Festivala su stručna predavanja na temu čitanja, prevođenja, kritičkog prosuđivanja teksta i ilustracija, pravilnog odabira slikovnice te građe primjerene čitatelju.

U okviru Međunarodnog festivala slikovnice Ovca u kutiji održan je već tradicionalno Okrugli stol u kojem su svi akteri govorili iz svog aspekta o slikovnici kao neizostavnom mediju od najranije dobi pa do slikovnice kao štiva za odrasle. Govorilo se o kvaliteti teksta i ilustracija, označavanju slikovnica prema dobi čitatelja, temama u slikovnicama (Jesu li strane slikovnice tematski hrabrije?), zastupljenosti slikovnica u odnosu na cjelokupnu nakladničku produkciju u Hrvatskoj… Mnoga su pitanja razjašnjena, neka ostala otvorena, kao dobrodošla ideja za buduća sastajanja i promišljanja o slikovnicama i programima koji obuhvaćaju čitanje najmlađima. Veseli što je na okruglom stolu i djelu programa sudjelovala gđa. Mihaela Majcen Marinić, voditeljica odjela za knjigu i nakladništvo pri Ministarstvu kulture i medija.

Festival slikovnice Ovca u kutiji održan je pod pokroviteljstvom Grada Pazina, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Zajednice nakladnika. Partneri Festivala: Hrvatsko čitateljsko društvo, Muzej grada Pazina, Društvo Naša djeca Pazin, Društvo likovnih stvaratelja Pazin, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile, Pazinski kolegij – Klasična gimnazija, Pučko otvoreno učilište u Pazinu, Etnografski muzej Istre – Museo Etnografico dell’ Istria, Ibis grafika, Studio Moderna.

Sudionici i organizatori petog međunarodnog festivala slikovnice bili su: Zoran Pongrašić, Alma Pongrašić, Irena Zelena, Snježana Berak, Iva Ciceran, Davorka Semenić Premec, Saša Krnic, Vanda Čizmek, Peter Škerl, Manuela Vladić Maštruko, Vojin Maštruko, Nikolina Manojlović Vračar, Leonardo Mićanović, Dubravka Zima, Marina Marušić, Zoran Damjanović, Lara Božić, Roberta Špoljarić, Nataša Simić, Nada Putinja, Marko Cerovac.

Usprkos epidemiji covid-19, svojevrsnoj brizi i strahu kako će proteći ovaj festival, sretni smo što smo ga uspjeli održati usprkos svemu. Pratilo nas je lijepo vrijeme i grijalo jesensko sunce pa su se skoro svi programi odvijali na otvorenom, u parkovima, dvorištima škola uz poštivanje protuepidemijskih mjera. Festival u brojkama sažet je u ukupno 50 programa od kojih je 26 bilo za djecu i mlade, 12 za odrasle i 12 zajedničkih. Od ukupno 1.226 posjetitelja i sudionika bilo je 798 djece i mladih i 428 odraslih.

Međunarodni festival slikovnice Ovca u kutiji medijski su pratili Glas Istre, HRT, Generacija hr., HKM, TV Nova – Pula…

OVCA U KUTIJI jedina je nagrada u Hrvatskoj u kojoj stručni žiri sastavljen od književnika, književnih kritičara i ilustratora (članovi žirija mijenjaju se svake godine) pregledava cjelokupnu godišnju produkciju slikovnica i vrednuje umjetničku vrijednost teksta i njegov odnos s ilustracijom. Uz stručni žiri, najbolju slikovnicu bira i neovisan dječji žiri (članovi žirija mijenjaju se svake godine). Već nekoliko godina dodjela nagrada održava se u okviru Međunarodnog sajma knjiga Interliber pa će se tako i ove godine dodijeliti na Interliberu. Nagrada se sastoji od skulpture OVCA U KUTIJI.

Do sljedećeg, šestog festivala, šaljemo veseli festivalski pozdrav, beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee…

Osvrt napisale

Predsjednica Hrvatskog čitateljskog društva
Snježana Berak, mag.bibl.

Ravnateljica Gradske knjižnice Pazin
Iva Ciceran, dipl.knjiž.

Fotografije: Marko Cerovac

Hrvatsko čitateljsko društvo © 2014 Frontier Theme