Rezultati 15. foto natječaja “Smiješak… čitajte!”

Foto natječaj Hrvatskog čitateljskog društva Smiješak…Čitajte! 15. je po redu. Ovaj natječaj ima za cilj putem fotografije istaknuti važnost i pozitivnu, ali i zabavnu stranu čitanja, a time i pismenosti. Redovito naglašavamo kako se mogu natjecati fotografi amateri iz Hrvatske bez obzira na dob, neovisno o tome jesu li članovi Hrvatskog čitateljskog društva ili nisu. Na taj način zapravo širimo našu misiju. Zadana tema je uvijek ista, fotografije trebaju prikazivati osobu koja čita, valja naglasiti kako nas redovito iznenade maštovitost i kreativnost fotografskog rada, iskrenost doživljaja autora, a prije svega spontanost i sposobnost prijenosa emocije i trenutka.

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 116 fotografija od kojih je 86 bilo prihvatljivo prema uvjetima natječaja. Sudionici njih 43 dolaze iz cijele Hrvatske, što posebno raduje, jer iako ih je najviše iz Zagreba i Osijeka, u konkurenciji su bili autori iz Daruvara, Križevaca, Višnjevca, Kastva, Bjelovara, Lopatinca, Siska, Prigorja Brestovečkog, Podravskih Podgajca, Svetog Martina na Muri, Kraljevca na Sutli, Rijeke, Vukovara, Vrgorca, Čakovca, Jastrebarskog, Varaždina, Garešnice, Murskog Središća, Zrinšćine i svima im zahvaljujemo.

Ocjenjivački sud ove godine odabrao je tri najuspješnije fotografije dok je pet fotografija pohvalio.

  1. mjesto

Mary Crnković Pilaš

  Alive

  1. mjesto

Goran Fuzul

Čituljak_01_Petar Pan i Zvončica čitaju pod morem

  1. mjesto

Oliver Filipović

Moja sestra voli čitati

 

Pohvaljeno

  • Aleksandar Tomulić

Najmlađi član

  • Ivana Hengl

U sjeni

  • Niko Belančić

Čitateljica sunca

  • Dora Vasić – Gautam

Jedva čekam da naučim čitati

  • Ilija Stanušić

Ispod suncobrana

Svi nagrađeni autori mogu očekivati poklon paket na svoju adresu, a sve navedene nagrađujemo još i besplatnim članstvom u Hrvatsko čitateljsko društvo za 2021. godinu. Hrvatski fotosavez osigurao je nagrade za prva tri mjesta.

Devet fotografija u formatu 50×70 cm na capafixu već pet godina putuje Hrvatskom kao Izložba Smiješak…čitajte! Svaka zainteresirana knjižnica, škola, ustanova ili drugi adekvatan prostor može besplatno dobiti izložbu, s troškom slanja na novu adresu postava. Slobodno nam se obratite na hcd@hcd.hr. Na žalost do sada nismo uspjeli osigurati sredstva za izradu tri pobjedničke fotografije koje smo planirali priključiti putujućoj izložbi, no ukoliko se do kraja godine stanje promijeni autori će biti obaviješteni.

Snježana Berak

Predsjednica HČD-a

Hrvatsko čitateljsko društvo © 2014 Frontier Theme