Kristini Čunović Godišnja nagrada za promicanje prava djeteta

Kristina Čunović, dopredsjednica Hrvatskoga čitateljskog društva, dobitnica Godišnje nagrade za promicanje prava djeteta za 2018. godinu. Nagradu dodjeljuje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske prigodom obilježavanja Međunarodnog dana Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta. Hrvatsko čitateljsko društvo predložilo je Kristinu Čunović, višu knjižničarku za Godišnju nagradu za promicanje prava djeteta na temelju aktivnosti i projekata koje je pokrenula i koordinirala u 2018. godini:

Kristina Čunović inicijatorica je i koordinatorica prve nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas „Čitaj mi!“. Pokrenula je, ali i razvila brojne programe i projekte: „Bebe u knjižnici“ u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“, tečaj „Uvođenje i razvijanje usluga za bebe, djecu rane dobi i njihove roditelje u narodnim knjižnicama“ u suradnji s Danijelom Petrić iz Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica. Organizirala je nacionalnu akciju prikupljanja i darivanja slikovnica „Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj“. Sudjeluje u projektu Čitalački program za zatvorenike i djecu koji partnerski provode HČD i udruga RODA, a povezuje djecu i roditelje koji su u zatvorima i kaznionicama tako da roditelji, iako odvojeni, budu na poseban način prisutni u djetetovu životu. Predstavila je Čitalački program 2018. godine na dvije međunarodne konferencije kao dobar primjer europske prakse (LIDA – Libraries in the digital age, 13. – 15. 6. 2018. Zadar; International ELINET Symposium 2018 “Literacy in the 21st Century: Participation – Inclusion – Equity”, 23. – 24. 7. 2018., Köln, Njemačka) i na stručnom skupu “Pismenost za sve: obrazovanje, istraživanja i projekti”, 7. rujna 2018. u Zagrebu u organizaciji Hrvatskoga čitateljskog društva.

Osmislila je i vodila radionicu na 11. Festivalu dječje knjige Centra za kulturu Trešnjevka (CeKaTe) u Dječjem vrtiću Trešnjevka u Zagrebu u svibnju 2018. kako bi najmlađu djecu uputila u važnost dječje književnosti.

Čunović ostvaruje suradnju i otvara punktove za čitanje koji su opremljeni policama i knjigama tzv. Male slobodne knjižnice kako bi sva djeca i roditelji dobili priliku za uživanje u knjigama i poticajnom štivu.

Čestitamo našoj Kristini na zasluženoj nagradi!

Uz Kristinu, Godišnja je nagrada pripala Denisu Paveli, a Nagrada za životno djelo prof. dr. sc. Gordani Buljan Flander.

Snježana Berak, predsjednica Hrvatskoga čitateljskog društva

Hrvatsko čitateljsko društvo © 2014 Frontier Theme