Nagrada za inovativno promicanje čitanja u Europi 2017.

Povjerenstvo za dodjelu Nagrade za inovativnu promociju čitanja u Europi za 2017. odabralo je „Čitalački program za roditelje i djecu u kaznionicama“ Hrvatskog čitateljskog društva.
Hrvatsko čitateljsko društvo provodilo je u partnerstvu s udrugom Roditelji u akciji – RODA tijekom 2015. i 2016. godine Čitateljski program za roditelje zatvorenike u kaznionicama Požega, Glina i Lepoglava. Čitateljski program povezivao je djecu i roditelje koji su u zatvorima kroz aktivnosti čitanja naglas, omogućujući tako da roditelji, iako odvojeni, budu na poseban način prisutni u djetetovu životu. Djeca čiji su roditelji u zatvorima posebno su ugrožena skupina našeg društva. Iako se radi o velikom broju djece (2012. godine čak 18.000 djece imalo je jednog ili čak oboje roditelja u zatvorima, a u 2014. godini ta brojka i dalje je vrlo velika, oko 15.000 djece), a institucije i organizacije civilnoga društva dosad nisu dovoljno prepoznavale probleme s kojima se ta djeca (i njihove obitelji) nose te programa podrške za njih gotovo nije bilo. Cilj je ovoga čitalačkog programa bio ojačati roditeljske kompetencije i razvijati pozitivno roditeljstvo među zatvorenicima-roditeljima. Očevi su dobili slikovnice i knjige među kojima su mogli izabrati priču za svoju djecu. Priču su čitali obraćajući se svome djetetu, a snimku na CD-u i slikovnicu ili knjigu uz podršku zatvorskog osoblja poslana je djetetu. Čitalački program je u 2016. godini postao dio kampanje „Čitaj mi!“ koja je službeni kandidat za nagradu Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) 2017. g., najveće svjetske nagrade za promicanje dječje književnosti i književnosti za mlade.

Slika: Predavanje za zaposlenike u Kaznionici u Lepoglavi

Čitateljski program za zatvorenike i djecu Hrvatsko čitateljsko društvo kandidiralo je za Nagradu za inovativnu promociju čitanja u Europi 2017. koju dodjeljuje najveća svjetska organizacija za promicanje pismenosti ILA – International Literacy Association. Prošli tjedan obaviješteni smo da je Povjerenstvo za dodjelu nagrade u sastavu kojeg su ugledni stručnjaci Greg Brooks, Eldbjorg Tosdal Lyssand, Meeli Pandis, Ulla-Britt Persson, Pehr-Olof Roennholm, Peter Schneck, Ann-Sofie Selin, Gerry Shiel, a kojem je predsjedala Meeli Pandis, za Nagradu za inovativnu promociju čitanja u Europi za 2017. odabralo „Čitalački program za roditelje i djecu u kaznionicama“ Hrvatskog čitateljskog društva. Program je inovativan, provođen na osjetljivom i teškom području – u zatvoru, dajući izvrstan primjer nacionalnog umrežavanja. Hrvatsko čitateljsko društvo predstavit će ovaj inovativni program i preuzeti nagradu u Madridu na 20. europskoj konferenciji o pismenosti, 3. – 6. srpnja 2017.

Hrvatsko čitateljsko društvo © 2014 Frontier Theme