Čitateljski program za zatvorenike i djecu

Udruge Roditelji u akciji – RODA i Hrvatsko čitateljsko društvo provodili su tijekom 2015. i 2016. godine čitateljski program za roditelje zatvorenike u kaznionicama Požega, Glina i Lepoglava uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih RH koji je ovaj projekt prepoznao kao jedan od kvalitetnih projekata usmjerenih podršci obitelji i promicanju te zaštiti prava djece.
Čitalački program povezuje djecu i roditelje koji su u zatvorima kroz aktivnosti čitanja naglas, omogućujući tako da roditelji, iako odvojeni, budu na poseban način prisutni u djetetovu životu. Djeca čiji su roditelji u zatvorima posebno su ugrožena skupina našeg društva. Iako se radi o velikom broju djece (2012. godine čak 18.000 djece imalo je jednog ili čak oboje roditelja u zatvorima, a u 2014. godini ta brojka i dalje je vrlo velika, oko 15.000 djece), i institucije i organizacije civilnoga društva dosad su nedovoljno prepoznavale probleme s kojima se ta djeca (i njihove obitelji) nose te programa podrške za njih gotovo nije bilo. Cilj je ovoga čitalačkog programa ojačati roditeljske kompetencije i razvijati pozitivno roditeljstvo među zatvorenicima-roditeljima. Čitalački program omogućava djeci i roditeljima da, u nemogućnosti da, iz financijskih i organizacijskih razloga, češće dolaze u posjet, ostanu povezani kroz blisku i povezujuću aktivnost čitanja naglas stoga je projekt u 2016. godini postao dio kampanje „Čitaj mi!“.

Čitateljski program ima svoju preventivnu ulogu prema djetetu, krajnjem korisniku programa: djeca koja su u bliskom i kvalitetnom kontaktu s roditeljem zatvorenikom su u manjem riziku od razvoja nepoželjnih ponašanja, pod manjim je stresom zbog odvajanja i zatvaranja roditelja, a čitanje i slušanje roditelja djeluje na razvoj njegovih čitalačkih sposobnosti, te pomaže kasnijem boljem uspjehu tijekom školovanja. Također, ovaj program ima i preventivnu ulogu prema roditelju zatvoreniku jer je zatvorenik koji je uspio zadržati (ili razviti) blizak odnos s djetetom dok je na izvršenju kazne zatvora u manjem riziku od ponavljanja kaznenog djela nakon izlaska. Time čitalački program doprinosi rehabilitaciji cijele obitelji.
S obzirom da udruga RODA provodi čitateljski program među populacijom koja (očekivano) nije dovoljno educirana o važnosti čitanja, Hrvatsko čitateljsko društvo je sa svojim programima i pristupom uključen kao partner za provedbu ovih aktivnosti. HČD je u ovom projektu djelovao u području svoje ekspertize – promicanje važnosti čitanja i kod odraslih i kod djece, a posebno čitanja odraslih djeci naglas. Članice HČD-a Kristina Čunović, Snježana Berak i Ljiljana Sabljak u suradnji s RODA-om razvile su i održale jednodnevne radionice za zatvorenike i osoblje koje su se održale u Kaznionicama u Glini i Lepoglavi te u Kaznionici i zatvoru u Požegi i priredile priručnik za provedbu čitateljskog programa. Ujedno su pripremile i listu kvalitetnih slikovnica i knjiga za djecu i mladež koje su nabavljene u okviru projekta za zatvore. Očevi su dobili slikovnice i knjige među kojima su mogli izabrati priču za svoju djecu. Priču su čitali obraćajući se svome djetetu, a snimku na CD-u i slikovnicu ili knjigu uz podršku zatvorskog osoblja poslana je djetetu. Troškove knjiga, CD-a i poštanski troškovi osigurani su iz sredstava projekta.

Čitalački programi, u različitim formatima, provode se u kaznionicama i zatvorima u nekim drugim zemljama. Ovakav program je za Hrvatsku inovativan, i od zatvorskog osoblja zahtijeva dodatnu pripremu i angažman u okviru svojeg radnog vremena. Stoga je u okviru projekta pripremljen i poseban priručnik za osoblje ističući njihovu ulogu kao ključnu. Osoblje je omogućilo pristup slikovnicama i knjigama kako bi očevi mogli izabrati one koje bi čitali svojoj djeci; mirno i neometano mjesto za čitanje i snimanje CD-a te vrijeme za vježbanje čitanja i pripremu za snimanje. U okviru jednodnevnih radionica educirano je i tretmansko osoblje na provođenje projektnih aktivnosti, te upoznato s važnošću čitanja naglas zbog ostvarivanja bliskog odnosa roditelja i djeteta i za razvoj čitalačkih vještina. Najmanje 100 očeva i 200 djece sudjelovalo je u čitateljskom programu i tako dobilo priliku povezati se kroz čitanje i slušanje odabranih slikovnica i priča naglas.

Čitateljski program za zatvorenike i djecu nastavlja se zahvaljujući Ministarstvu pravosuđa koje će naredne tri godine financirati projekt s ciljem pružanja potpore zatvorenicima i maloljetnicima u očuvanju obiteljskih veza. Hrvatsko čitateljsko društvo u partnerstvu s udrugom RODA uvest će Čitateljski program za zatvorenike/ce u sve kaznionice i zatvore u Hrvatskoj, na način kako je dosad uveden kao pilot projekt u Kaznionici i zatvoru u Požegi, Kaznionicama u Glini i Lepoglavi, i odnedavno u Zatvoru u Zagrebu. Ukupno 600 zatvorenika imat će priliku poslati djetetu jednu od knjiga ili slikovnica uz zvučni zapis svojeg glasa na CD-u. Zatvorenicima će biti omogućeno besplatno sudjelovanje, uz plaćene troškove slanja za djecu koja žive na području Republike Hrvatske. Članice Hrvatskoga čitateljskog društva pripremit će listu kvalitetnih slikovnica i knjiga za djecu i mladež koje će biti nabavljene u okviru projekta za zatvore.
Čitateljski program dio je kampanje „Čitaj mi!“ koja je službeni kandidat za nagradu Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) 2017. g., najveće svjetske nagrade za dječju književnost i književnost za mlade. Pod brojem Alma 2016/68 nominirana je kampanja Čitaj mi! zato što je prva velika kampanja za promociju čitanja na nacionalnoj razini koja fokusira pažnju javnosti, roditelja i donositelja odluka na važnost čitanja. Inicijatori projekta su hrvatski dječji knjižničari, a okuplja angažirane udruge i ugledne stručnjake koji se bave čitanjem i djecom, te hrvatske izdavače koji svi na svoj način daju dodatnu vrijednost razvoju kampanje. http://hcd.hr/2016/11/08/nominacija-kampanje-citaj-mi-za-alma-2017/

Hrvatsko čitateljsko društvo © 2014 Frontier Theme