Stručni skup “Digitalna pismenost i strategije digitalne uključenosti”

Hrvatsko čitateljsko društvo nacionalna je udruga koja u svrhu promicanja i istraživanja čitanja svake godine povodom Međunarodnog dana pismenosti, 8. rujna, organizira stručni skup s ciljem okupljanja stručne javnosti i poticanja rasprave o pismenosti(ma) i dobrobitima čitanja u hrvatskom društvu.
Ove godine, u suradnji s Hrvatskom knjižnicom za slijepe i Školskom knjigom, stručni skup pod nazivom Digitalna pismenost i strategije digitalne uključenosti, održat će se (uživo ili virtualno, ovisno o epidemiološkoj situaciji) u srijedu, 8. rujna 2021. u Zagrebu.
U suvremenom društvu posljednjih desetljeća svjedočimo značajnim promjenama u čitanju i pisanju koje je potaknula digitalna revolucija. S obzirom da digitalni svijet sve više dominira nad fizičkim svijetom, potrebno je veću pažnju posvetiti digitalnoj uključenosti, kako bi svakom članu društva, uključujući i one u nepovoljnom položaju, bio omogućen pristup i korištenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT).
Tema skupa tradicionalno je usmjerena na povezivanje stručnjaka koji rade na poticanju pismenosti na svim razinama od vrtića, škola, do visokoškolskih ustanova, obitelji, knjižnica i zajednice u cjelini.

Pitanja na koja bi sudionici trebali dobiti odgovor nakon skupa su sljedeća:
1. Hoće li digitalne tehnologije olakšati pristup odraslima koji su isključeni iz procesa učenja, ili će zapravo podići nove, čak još i veće barijere?
2. Jesu li opravdani strahovi od porasta korištenja digitalnih tehnologija kao alata za komunikaciju, trgovinu, građanski angažman i učenje, koji mogu dovesti do veće, a možda čak i ozbiljnije nejednakosti za pojedine grupe u društvu?
3. Na koji način osigurati i doprinijeti razvoju digitalne ekonomije i društva?

Stručno glasilo Hrčak br. 61-62 sadržavat će sažetke izlaganja skupa.

Hrvatsko čitateljsko društvo © 2014 Frontier Theme