Projekt “Knjige naših ulica”

Udruga Lastin rep u partnerstvu s Etnografskim muzejom, Knjižnicama Grada Zagreba, udrugom Pozor te Hrvatskim čitateljskim društvom pokrenula je 1. prosinca 2018. u zagrebačkom naselju Botinec projekt “Knjige naših ulica”.  

Projektom se intenzivira sudjelovanje zajednice u kulturnom životu i stvara put do estetskog i kulturnog upotpunjavanja već postojećeg  naselja književnih djela – Botinec. Specifičnost Botinca i inspiracija za projekt leži u činjenici da su njegove ulice nazvane po junacima i djelima iz hrvatske književnosti. Tako neke ulice nose naziv Ulica Velog Jože, Ulica Pere Kvržice, Ulica Šegrta Hlapića, Zlatarova Zlata, Dunda Maroja i sl. Ti nazivi poslužiti će kao inspiracija umjetnicima koji će ilustrirati, a potom će se prema njihovim radovima izraditi i u naselju postaviti trajne ulične ploče s ilustriranim temama književnih djela koje odgovaraju pojedinom nazivu. Također će se postaviti  središnja informativna ploča nazvana „Knjigovid“ s planom naselja i ilustracija. Svaka ploča biti će označena s QR kodom kojim će se pomoću mobilnih uređaja moći pristupiti do video uradaka o umjetnicima i djelima.

Tijekom trajanja projekta, pod stručnim vodstvom umjetnika i pedagoških djelatnika biti će organizirane likovne i dramske radionice te večeri druženja uz knjigu i film, za djecu svih uzrasta, roditelje, umirovljenike i sve ostale stanovnike naselja.  Radionica čitanja „Knjige našeg djetinjstva“ u izvedbi HČD-a, radionica izrade knjiga „Knjiga na dlanu“ u izvedbi umjetnice Irene Frantal, Radionica „Modra Rijeka“, Radionica „Knjige u živo“ i dr. Ilustracije i radovi sa radionica biti će izloženi u Etnografskom muzeju i na putujućoj izložbi „100 lica Šegrta Hlapića“ u  Bibliobusu KGZ-a, a završna prezentacija cjelokupnog projekta biti će održana u svibnju 2020. u naselju Botinec.

Ostvarenjem ovog projekta potaknut će se stvaralaštvo i povećati uključenost građana u lokalnoj zajednici, njihov pristup kulturnim i umjetničkim sadržajima, a jedinstveno uređeno naselje će svojim primjerom zasigurno privući pažnju hrvatske javnosti.

Oplemenjujući prostor u kojem živimo dajemo jasan primjer brige za okolinu namijenjen prije svega mlađim naraštajima, a zatim i stanovnicima svih zagrebačkih naselja.

O tijeku i pojedinim aktivnostima projekta redovito ćemo vas obavještavati.

Vaš projektni tim

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je ukupne vrijednosti 760.659,74 kn od čega 646.560,78 kn sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj najave isključiva je odgovornost Udruge Lastin rep.

Hrvatsko čitateljsko društvo © 2014 Frontier Theme