Stručni skup povodom Međunarodnog dana pismenosti, 8. 9. 2017.

Hrvatsko čitateljsko društvo tradicionalno organizira stručni skup povodom Međunarodnog dana pismenosti, 8. rujna na kojem izlaganja drže domaći i strani predavači-stručnjaci za područje pismenosti i čitanja. Ovogodišnji skup održat će se pod nazivom “Koliko smo pismeni/nepismeni – digitalna pismenost našeg doba”.

Datum i mjesto održavanja: 8. 9. 2017., Velika dvorana Školske knjige, Masarykova 28, Zagreb od 10 do 15 sati.

Ciljevi skupa: razvoj digitalne pismenosti i poticanje čitatelja na aktivno i kritičko čitanje u duhu vremena u kojem živimo; predstavljanje djelotvornih programa koji motiviraju i potiču digitalnu
pismenost kod djece, mladih i odraslih; poticanje suradnje svih sudionika uključenih u programe poticanja pismenosti osobito digitalne pismenosti; pozicioniranje HČD-a kao stručne udruge koja promiče, istražuje i zagovara pismenost u skladu s mogućnostima svakog pojedinca.
Namjera je skupa odgovoriti na neka pitanja – što je digitalna pismenost i koje su konkretne vještine i kompetencije vezane uz tu vrstu pismenosti, na koje načine knjižničari, profesori, djelatnici udruga i ustanova te izdavači motiviraju, potiču digitalnu pismenost kod građana, razvijaju pozitivne stavove i mišljenja o tome, naglašavaju vrijednost čitanja, nagrađuju trud i proširenje interesa čitatelja te potiču i motiviraju upotrebu novih medija spram čitanja. Znamo da je čitanje složena misaona aktivnost i za napredak u toj aktivnosti potreban je duboki mentalni angažman, što opet ovisi o stupnju naše pismenosti. Biti digitalno pismen nameće se kao imperativ za sve koji zaista žele sudjelovati u modernoj kulturi življenja.

Uvodni izlagači:
Dr. sc. Sonja Špiranec, izv. prof., Sveučilište u Zagrebu, Filozofski fakultet u Zagrebu, Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti
Dr. sc. Ivanka Stričević, izv. prof., Sveučilište u Zadru – Odjel za informacijske znanosti

Hrvatsko čitateljsko društvo © 2014 Frontier Theme