Stručno-znanstveni skup „Čitalačka kultura mladih: poticanje čitanja i pismenosti kod tinejdžera u doba digitalnih sadržaja“

Hrvatsko čitateljsko društvo nacionalna je udruga koja u svrhu promicanja i istraživanja čitanja svake godine povodom Međunarodnog dana pismenosti, 8. rujna, organizira stručno-znanstveni skup s ciljem okupljanja stručne javnosti te poticanja rasprava o pismenosti(ma) i dobrobitima čitanja u hrvatskom društvu. Ove godine, u suradnji s Hrvatskom knjižnicom za slijepe, Gradskom knjižnicom “Ivan Goran Kovačić” Karlovac i Školskom knjigom organiziramo stručni skup pod nazivom „Čitalačka kultura mladih: poticanje čitanja i pismenosti kod tinejdžera u doba digitalnih sadržaja“. Skup će se održati u petak, 6. rujna 2024. u Velikoj dvorani Školske knjige, Masarykova 28, Zagreb.

Hrvatsko čitateljsko društvo, u suradnji s partnerskim ustanovama, organizirat će znanstveno-stručni skup s ciljem isticanja važnosti sustavnog poticanja čitanja i pismenosti kod tinejdžera. U opisu skupa ističemo da u suvremenom društvu posljednjih desetljeća svjedočimo temeljnim promjenama u čitanju i pisanju potaknutih digitalnom revolucijom, osobito kod mladih. Pozvani predavači iz različitih područja znanosti i struke predstavit će svoja istraživanja i primjere dobre prakse, a kao rezultat ovoga skupa planira se izrada Vodiča za provođenje čitateljskih radionica s tinejdžerima za stručnjake u praksi.

Nacionalna strategija za poticanje čitanja (2017. – 2022.) ističe u SWOT analizi čitanja u RH među slabosti: neodgovarajući nastavni programi i popisi školske lektire koji ne pogoduju razvoju čitalačke pismenosti i sklonosti čitanju, nedovoljna zastupljenost nastavnih metoda usmjerenih na učenika kojima se potiče čitanje i sklonost čitanju, nedovoljna osviještenost učitelja i nastavnika o tome da čitanje nije samo predmet nastave hrvatskog jezika. Slijedom iz navedenog proizlazi potreba za organizacijom znanstveno-stručnog skupa na temu poticanja čitanja i pismenosti među tinejdžerima gdje će se ovoj temi pristupiti s multidisciplinarnog aspekta.

Stručno glasilo Hrčak br. 67-68 sadržavat će sažetke izlaganja skupa.

Cijena kotizacije: članovi HČD-a i pozvani izlagači oslobođeni su plaćanja kotizacije, a ostali plaćaju kotizaciju 15,00 EUR.

Stručni skup održat će se uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Školske knjige.

Više informacija o skupu i prijavi sudjelovanja bit će dostupni na mrežnim stranicama Hrvatskoga čitateljskog društva u lipnju 2024.

Hrvatsko čitateljsko društvo © 2014 Frontier Theme