“Smiješak… čitajte!”

Fotografski natječaj Smiješak… čitajte!

Tisuću riječi, jedna fotografija bila je misao vodilja pri pokretanju fotografskog natječaja Hrvatskoga čitateljskog društva čiji je osnovni cilj putem fotografije promovirati knjigu, čitanje i sve vrste pismenosti na pozitivan, zabavan, pa čak i humorističan način. Na osnovu toga, naslov se gotovo nametnuo sam od sebe: Smiješak… čitajte!.

Brojni fotografi amateri, članovi HČD-a, ali i oni koji su osjetili potrebu fotoaparatom zabilježiti trenutak uz knjigu i s knjigom, slali su nam svoje originalne i kreativne radove tijekom trinaest godina. U mrežnoj galeriji http://hcd.hr/djelovanje/akcije/ pohranjene su neke pobjedničke fotografije od kojih svaka ima neku lijepu i posebnu priču o… čitanju.

Prve radove za Smiješak… čitajte! primili smo u ljeto 2005. i od tada redovito tijekom ljetnih mjeseci primamo fotografije koje sugeriraju da je čitanje još uvijek popularna aktivnost koja se rado prakticira, od roditeljskog krila do ležaljke.

Budući da natječaj traje od srpnja do kraja kolovoza, većina fotografija je, osim samih čitatelja, u vremenu zauvijek zaustavila i dio ljetne bezbrižnosti, opuštenosti i optimizma. Upotrijebimo li maštu, kao što to pravi ljubitelji čitanja rade, možemo čuti i šum mora, šapat povjetarca ili šuškanje pokrivača te vječno pitanje A što je bilo dalje?.

Ipak, ono najvrjednije što stvara sudjelovanje u ovom fotografskom natječaju nisu samo sjećanja na prošle trenutke provedene čitajući nego nova poznanstva (virtualna i stvarna) te novi suradnici. Često su baš fotografije iz Smiješka objavljivali uz tekstove u našem glasilu Hrčak. Suradnike, odnosno partnere, stekli smo i preko sponzorstva natječaja. Naklada Ljevak te kasnije Fraktura, Hrvatski filmski savez redovito su knjigama nagrađivali autore najboljih fotografija.

Godine 2013. natječaju je malo modificiran naziv: Smiješak… čitaj mi! trebao je asocirati na suradnju (još jedna u nizu!) HČD-a i nacionalne kampanje Čitaj mi!.

Kao i proteklih godina i ove godine proglasit ćemo tri najuspješnije fotografije i tako doprinijeti proslavi Međunarodnog dana pismenosti.

Sa željom da vidljivost foto natječaja bude veća ostvarena je putujuća izložba najboljih foto radova zahvaljujući financijskoj potpori Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar. Izložba od devet nagrađenih radova putuje hrvatskim knjižnicama (Slatina, Bjelovar, Križevci, Split, Daruvar, Zagreb–KGZ, Karlovac, Ozalj, Vrbovec, Pazin, Vinkovci, Sisak, Rovišće, Čazma…) i svaka zainteresirana knjižnica, ustanova, škola ili druga pravna osoba s adekvatnim prostorom može ju dobiti besplatno, no snosi troškove slanja na novu adresu postava.

Na kraju još samo poziv: Smiješak… čitajte!

Način sudjelovanja:

    1. Potrebno je ispuniti PRIJAVNICU
    2. Svaki autor može prijaviti najviše tri (3) rada (JPG10, 72dpl, najmanje 2400 piksela za dužu stranu)
    3. Radove s prijavnicom poslati u digitalnom obliku na e-mail hcd.hcd@gmail.com

 

NATJEČAJ 2023.

PRIJAVNICA 2023.

PLAKAT 2023

Hrvatsko čitateljsko društvo © 2014 Frontier Theme