HČD-u Nagrada za inovativnu promociju čitanja u Europi

Predstavnice Hrvatskoga čitateljskog društva, koje u partnerstvu s udrugom Roditelji u akciji – RODA provodi Čitateljski program za roditelje i djecu u kaznionicama, preuzele su 3. srpnja 2017. u Madridu Nagradu za inovativnu promociju čitanja u Europi za 2017. godinu. Nagradu je dodijelila najveća svjetska organizacija za promicanje pismenosti ILA – International Literacy Association.

Nagradu su Snježani Berak i Kristini Čunović, predsjednici i dopredsjednici Hrvatskoga čitateljskog društva, uručili Douglas Fisher, dopredsjednik ILA-e iz SAD-a, predsjednica EU odbora ILA-e Renate Valtin i predsjednica međunarodnog udruženja čitateljskih društava FELA, Ann-Sofie Selin.

Predstavnice Hrvatskog čitateljskog društva sudjelovale su na 20. europskoj konferenciji o pismenosti, čija je ovogodišnja tema “Izazov za 21. stoljeće – Poticanje jednakosti suradnjom čitateljskih zajednica”. Konferenciju su organizirale Španjolska udruga za čitanje i pisanje (AELE) i Sveučilište Complutense iz Madrida (UCM), a trajala je od 3. do 6. srpnja 2017. godine. Organizatori 20. europske konferencije o pismenosti potakli su nastavnike, istraživače, knjižničare, studente na aktivno sudjelovanje i predstavljanje projekata i primjera dobre prakse kroz teme: sudjelovanje građana u izgradnji višejezičnosti i multikulturalnosti, suradnja čitatelja i pisaca, različiti oblici pismenosti (audiovizualna, tehnološka, informativna i višejezična), književnost za djecu i mlade i dr.

Čitateljski program se od ove godine provodi u svim kaznenim tijelima u Hrvatskoj, a svrha mu je povezivanje djece i roditelja koji su u zatvorima kroz aktivnosti čitanja naglas budu na poseban način prisutni u djetetovu životu.

Hrvatsko čitateljsko društvo © 2014 Frontier Theme