HČD na Festivalu slikovnica u Pazinu

Međunarodni festival slikovnice OVCA U KUTIJI, na kojem su sudjelovali mnogi inozemni i domaći pisci, ilustratori, prevoditelji i knjižničari, održao se u partnerstvu Knjige u centru iz Zagreba i Gradske knjižnice Pazin, a pod generalnim pokroviteljstvom Grada Pazina. Tijekom četiri dana od 27. do 30. rujna ove se godine iz Osijeka festival preselio u Pazin gdje je dvadesetak pisaca i ilustratora sudjelovalo u raznim programima. Govorilo se koji je položaj slikovnice u Hrvatskoj, a koji u Iranu, Kini, Srbiji, Njemačkoj i Bosni i Hercegovini. Svakodnevne pričaonice za najmlađe, niz književnih druženja s učenicima osnovnih i srednjih škola te kreativne radionice na kojima ilustratori predstavljaju svoju profesiju, poput npr. radionice kaligrafije, zatim dva središnja programa, a to su međunarodna izložba slikovnica i ilustracija naziva Slikovnica – prozor u svijet te okrugli stol o položaju pisaca, ilustratora i slikovnica u svijetu, naziva Pisci i risci.

Na okruglom stolu bilo je i riječi o tome koliko djeca i mladi (ne)čitaju i koji su tome razlozi.
Svoj rad u struci i sebe predstavili su širokoj publici u Pazinu profesorica književnosti iz Irana Neptun Ruzegar, prevoditeljski tandem Azra Abadžić Navaey i Ebtehay Navaey. Kinesko-hrvatske snage na Festivalu predstavili su ilustrator Mingsheng Pi (Republic of China – Taiwan) te ilustratorica Iva Valentić. Iz Njemačke je stigla izdavačica, spisateljica za djecu, mlade i odrasle Simone Veenstra, koja je boraveći u Kući za pisce, stvarala inspirirana Pazinom. Tu su još i gosti iz Srbije, popularna autorica za tinejđere Jasminka Petrović i mlada ilustratorica Ana Petrović te jedna od najpopularnijih i najnagrađivanijih ilustratora u Bosni i Hercegovini Aleksandra Nina Knežević. Od domaćih gostiju sudjelovali su autori Ana Đokić i Zoran Pongrašić, ilustratorice Irena Zelena i Irina Kivela, knjižničarka Snježana Berak iz Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar kao predsjednica Hrvatskog čitateljskog društva, te knjižničarke iz pazinske knjižnice, Marina Marušić, Nataša Simić i Iva Ciceran.
Voditeljica Međunarodnog festivala slikovnica Ana Đokić, postavila je pitanje “Što je slikovnica značila u vašem djetinjstvu?” na početku okruglog stola o položaju pisaca, ilustratora i slikovnica. Rasprava je obuhvatila i više tema nego što se očekivalo. Tako se govorilo o tiskanoj knjizi nekad i danas, o temama u slikovnicama za djecu, izdavačkoj politici, knjižnici kao oazi i mjestu slobode, o velikim i malim nakladnicima, što je dobra slikovnica, zatim o ugroženosti mladih autora nepoznatih izdavačima, javne knjižnice kao potpora autorima, uloga knjižničara u nabavi novih naslova, kampanji Čitaj mi! kao prvoj u nas namijenjenoj poticanju čitanja od najranije dobi, cenzuri u školama. Okrugli stol zaključila je Ana Đokić i naglasila kako je na susretima poput ovog najvažniji dijalog, dok je knjiga sredstvo za međusobnu komunikaciju.

ovca-u-kutiji2
Međunarodni festival slikovnica obogaćen je književnim druženjima autora s mladom publikom te kreativnim radionicama svakoga dana, a jedna od zanimljivosti Festivala bila je izložba slikovnica u odabranim izlozima pazinskih trgovina. Slikovnice su bile izložene tijekom cijelog trajanja Festivala.

Hrvatsko čitateljsko društvo © 2014 Frontier Theme