Predavanje “Projekti i inicijative za poticanje motivacije za čitanje u Njemačkoj“

Hrvatsko čitateljsko društvo organiziralo predavanje “Projekti i inicijative za poticanje motivacije za čitanje u Njemačkoj“, 22. travnja 2016. u 12 sati u u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu, Ljudevita Šestića 1. Predavanje “Projekti i inicijative za poticanje motivacije za čitanje u Njemačkoj“ otvorilo je praktičnu perspektivu na spektar poticanja čitanja kod mladih u Njemačkoj i dalo pregled aktualnih metoda za poticanje čitanja u sklopu školskog obrazovanja i u slobodno vrijeme. Predavanje je održala Imke Hanssen, profesorica njemačkog jezika i biologije koja se u Akademiji za poticanje čitanja Donje Saske bavi poticanjem čitanja u višim razredima osnovne škole. Opisala je na koji se način u Njemačkoj pokušava preduhitriti gubitak volje za čitanjem kod mladih odnosno koje se i kakve aktivnosti poduzimaju ne bi li se on prevladao.

Akademija za poticanje čitanja Donje Saske jedinstvena je institucija u Njemačkoj, čiji je cilj učiniti poticanje čitanja sastavnim dijelom obrazovanja na svim obrazovnim razinama u Donjoj Saskoj. Kako bi to postigla, Akademija obrazuje i stručno usavršava aktere u poticanju čitanja, podupire ih u njihovu svakodnevnom radu i trajno ih umrežava. Najveći i najvažniji dio rada Akademije su stručna usavršavanja i individualna predavanja te radionice za različite aspekte poticanja čitanja.
Imke Hanssen diplomirala je njemački jezik i biologiju na Sveučilištu Christian Albrecht u Kielu. Stručni nastavnički ispit položila je u jednoj realnoj školi u pokrajini Schleswig-Holstein. Nakon što je deset godina aktivno radila u dvjema realnim školama u Donjoj Saskoj, nastavila je raditi u Akademiji za poticanje čitanja, gdje se već dvije godine bavi poticanjem čitanja u višim razredima osnovne škole, dječjom književnošću i književnošću za mlade, motivacijom za čitanje i heterogenošću.

Sažetak predavanja Imke Hanssen

Hrvatsko čitateljsko društvo © 2014 Frontier Theme