3. rođendan kampanje “Čitaj mi!”

U subotu 2. travnja 2016. održat će se proslava trećeg rođendana nacionalne kampanje „Čitaj mi“ za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu.

Pozivamo Vas na proslavu trećeg rođendana nacionalne kampanje za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja „Čitaj mi“ , koja će se održati u subotu 2. travnja 2016. s početkom u 11 sati u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“, Ul. Ljudevita Šestića 1 u Karlovcu u okviru programa “Bebe u knjižnici”.

U proslavi će sudjelovati roditelji i djeca, glumci Mirna Medaković i Tomislav Krstanović koji će čitati bajke i nacionalna koordinatorica kampanje Kristina Čunović koja će govoriti o rezultatima kampanje „Čitaj mi!“. UNICEF će tom prilikom donirati dječje knjige za akciju „Čitaj mi!“ i Gradsku knjižnicu „Ivan Goran Kovačić“ u Karlovcu.

Kampanja „Čitaj mi“ dobila je i podršku predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović http://www.citajmi.info/pismo-podrske/

Prve tri godine nacionalne kampanje „Čitaj mi!“ u brojkama:

  • održano je 670 događanja u kojima je sudjelovalo preko 30.000 djece i roditelja
  • u kampanju je uključeno oko 200 narodnih i školskih knjižnica
  • uz financijsku potporu UNICEF-a tiskano je 4000 slikovnica za bebe
  • u akcijama kampanje sudjelovalo je preko 3000 volontera

Istraživanje koje za UNICEF 2012. godine provela agencija Ipsos Puls pokazalo je da 23 posto roditelja šestomjesečne djece u Hrvatskoj ne čita i ne gleda slikovnice sa svojim bebama te da zajedničko čitanje nije dio svakodnevnih navika 9% posto roditelja jednogodišnjaka, 7% roditelja trogodišnjaka i 14 % roditelja šestogodišnjaka. Istraživanje je pokazalo i da 4% jednogodišnjaka, 2% trogodišnjaka i 1% posto šestogodišnjaka nema niti jednu slikovnicu.

Cilj je kampanjom „Čitaj mi“ obuhvatiti sve roditelje i djecu, a čitanje učiniti bliskom navikom roditelja i djece za koju je dovoljno izdvojiti već 15 minuta dnevno. Kampanju organiziraju Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti, Hrvatsko logopedsko društvo i UNICEF Hrvatska, pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih.
Pozivamo Vas da se pridružite proslavi i podržite kampanju „Čitaj mi“!

Hrvatsko čitateljsko društvo © 2014 Frontier Theme