HČD predstavljen Centru izvrsnosti za hrvatski jezik

Misija, ciljevi i aktivnosti Hrvatskoga čitateljskog društva predstavljeni profesorima i učenicima osnovnih i srednjih škola koji vole hrvatski jezik i zajednički ga istražuju u Centru izvrsnosti za hrvatski jezik Varaždinske županije.

Varaždinska županija 2007. godine započela je s organizacijom Centara izvrsnosti. Razlozi za njihovo osnivanje su povećanje kvalitete rada, osiguranje novog poslovnog prostora u novo izgrađenim srednjim školama, generacijska solidarnost u vidu rada na jednom mjestu učenika osnovnih i srednjih škola, bolja komunikacija među predavačima, bolja opremljenost i iskorištenost opreme, te povećanje financijskih sredstava. Riječ je o jedinstvenom centru u Hrvatskoj, koji je zapravo nastavak projekta rada s nadarenim učenicima osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije. Centar izvrsnosti za hrvatski jezik djeluje u Elektrostrojarskoj školi Varaždin četvrtu godinu. Voditeljica za srednje škole profesorica je Elektrostrojarske škole Valentina Šinjori, a za osnovne škole voditeljica je profesorica Zdenka Šopar iz Šeste osnovne škola Varaždin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Predsjednica Hrvatskoga čitateljskog društva Kristina Čunović pojasnila je učenicima i profesorima na koje načine udruga promiče čitanje, u koje projekte su članovi društva uključeni i pozvala prisutne da se učlane u udrugu, osnivaju čitateljske klubove, organiziraju čitateljske maratone i obilježe Međunarodni dan pismenosti, 8. rujna. Počasni član Hrvatskoga čitateljskog društva dr. sc. Danko Plevnik približio im je pojam legologije i predstavio svoje knjige “Fortuna čitanja” i “Tolle lege: za slobodu čitanja”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hrvatsko čitateljsko društvo © 2014 Frontier Theme