Čitalački program za roditelje i djecu u kaznionicama

Udruga RODA u partnerstvu s Hrvatskim čitateljskim društvom razvija čitalački program za roditelje zatvorenike u kaznionicama Požega, Glina i Lepoglava uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih RH koji je ovaj projekt prepoznao kao jedan od kvalitetnih projekata usmjerenih podršci obitelji i promicanju te zaštiti prava djece.

Čitalački program povezuje djecu i roditelje koji su u zatvorima kroz aktivnosti čitanja naglas, omogućujući tako da roditelji, iako odvojeni, budu na poseban način prisutni u djetetovu životu. Djeca čiji su roditelji u zatvorima posebno su ugrožena skupina našeg društva. Iako se radi o velikom broju djece (2012. godine čak 18.000 djece imalo je jednog ili čak oboje roditelja u zatvorima, a u 2014. godini ta brojka i dalje je vrlo velika, oko 15.000 djece), i institucije i organizacije civilnoga društva dosad su nedovoljno prepoznavale probleme s kojima se ta djeca (i njihove obitelji) nose te programa podrške za njih gotovo nije bilo. Cilj je ovoga čitalačkog programa ojačati roditeljske kompetencije i razvijati pozitivno roditeljstvo među zatvorenicima-roditeljima. Očekivano će djeca uključena u ovaj program biti pod manjim stresom zbog odvajanja od roditelja te njihova zatvaranja, a istovremeno će se kod njih smanjiti i rizik od razvoja nepoželjnog ponašanja.

S obzirom da udruga RODA pokreće čitalački program među populacijom koja (očekivano) nije dovoljno educirana o važnosti čitanja, Hrvatsko čitateljsko društvo je sa svojim programima i pristupom prirodan partner za provedbu ovih aktivnosti. Društvo će u ovom projektu djelovati u području svoje ekspertize – promicati važnost čitanja i za odrasle i za djecu, a posebno čitanja odraslih djeci naglas. Kristina Čunović, Snježana Berak i Ljiljana Sabljak u suradnji s RODA-om razvit će prijedlog jednodnevnih radionica za zatvorenike i osoblje koje će održati u Kaznionicama u Glini i Lepoglavi i u Kaznionici i zatvoru u Požegi te prirediti priručnik za provedbu čitateljskog programa.

Hrvatsko čitateljsko društvo © 2014 Frontier Theme