ELINET konferencija o pismenosti 2016.

Nizozemska 2016. preuzima predsjedništvo Europske Unije i kao dodatak tome predstavlja ELINET Europsku konferenciju o pismenosti, 21. i 22. siječnja 2016., jedinstveni događaj u promicanju pismenosti i opismenjavanja. Cilj Europske konferencije pod okriljem ELINET- a jest izvijestiti o rezultatima i spoznajama u istraživanjima koja su provedena u posljednje dvije godine. 

Cilj Europske konferencije pod okriljem ELINET- a (Europske mreže za razvoj pismenosti) jest izvijestiti o rezultatima i spoznajama u istraživanjima koja su provedena u posljednje dvije godine. Na Konferenciji će govoriti poznati stručnjaci s područja pismenosti.
U konačnici, sudionici će biti osposobljeni primijeniti rezultate kako bi i dalje u svojim sredinama razvijali pismenost. Europska komisija je označila siječanj 2016. g. kao krajnji rok za prikupljanje podataka Europske mreže pismenosti (ELINET, www.eli-net.eu).Sudionici će moći birati iz čitavog spektra interaktivnih i praktičnih radionica, učiti o novim metodama, stjecati nova znanja i primijeniti ih u svojim sredinama. Radionice rješavanja problema, kao što je “Pismenost vas čini zdravijima” ili “Izvan digitalizacije: ELINET – ovo viđenje digitalne pismenosti”, omogućit će sudionicima interaktivni pristup aktualnim temama o pismenosti. Ova konferencija obećava publici vrlo privlačne goste, međunarodne stručnjake iz doslovno svakog područja opismenjavanja i ugledne govornike, uključujući posebnu UNESCO-vu izaslanicu, nizozemsku princezu Laurentien, autora Abdelkader Benalija i nizozemskog ministra obrazovanja, znanosti i kulture, Jeta Bussemakera.
Rezultati će pokrenuti prve korake u oblikovanju budućnosti politike opismenjavanja.
ELINET-ovi su ciljevi analiza i savjetovanje politika opismenjavanja na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i međunacionalnoj razini, podizanje svijesti o važnosti pismenosti i opismenjavanja te koordinacija kampanja.

Naposljetku, rezultat ove mreže uključuje stvaranje europskog okvira dobre prakse u podizanju razine pismenosti, uspješnu razmjenu iskustava, izvješća 30 zemalja, stvaranje novih alata za podizanje razine svijesti i financija te stvaranje europske platforme opismenjavanja.
Hrvatsko čitateljsko društvo jedina je hrvatska udruga uključena u aktivnosti ELINET-a. Kao pridruženi partner HČD je djelovao u okviru Tima 7 i analizirao europske primjere dobre prakse, osmišljavao aktivnosti za podizanje svijesti o važnosti čitanja i pismenosti (video-snimke, letci, veleplakati) te sudjelovao u organizaciji aktivnosti povodom Međunarodnog dana pismenosti 2015. godine. Kristina Čunović i Snježana Berak predstavnice su HČD-a na ELINET konferenciji.

AMSTERDAM PROGRAMME FINAL

Hrvatsko čitateljsko društvo © 2014 Frontier Theme