ELINET – europska mreža za razvoj pismenosti mrežno dostupna!

Posjetite www.eli-net.eu i saznajte o politici poticanja i razvoja pismenosti u 28 europskih zemalja. Naš je krajnji cilj smanjiti broj djece, mladih i odraslih osoba niske razine pismenosti u Europi. Na www.eli-net.eu nalaze se informacije o mreži, izvješća o ispitivanjima pismenosti, preporuke za članice ELINET-a, alati i smjernice za prikupljanje sredstava i podizanje razine svijesti o važnosti razvijanja pismenosti, primjeri dobre prakse za razvoj i poticanje pismenosti i još mnogo toga. Informacije su dostupne i potpuno besplatne i trebale bi biti vrijedne ministarstvima, obrazovnim institucijama, neprofitnim organizacijama i svim pojedincima koji se bave poticanje pismenosti.

ELINET
ELINET analizira i savjetuje u razvoju i podizanju svijesti o pismenosti na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i transnacionalnoj razini, te koordinira kampanju. Mreža je jedinstvena jer pokriva teme pismenosti po svim dobnim skupinama i svim područjima od čitanja u obrazovnim ustanovama do čitanja za zadovoljstvo. Ustroj projekta je kombinacija istraživačkih temelja, smjernica i stručnih materijala, te analiza primjera dobre prakse i izvješća iz 30 zemalja, alate za podizanje svijesti o važnosti pismenosti i prikupljanje sredstava, te europsku platformu pismenosti.
Mreža je osnovana u veljači 2014. i tada je dobila 3 milijuna eura bespovratnih sredstava od europske komisije za dovršetak dvogodišnjeg programa. Rad ELINET-a koordinira Sveučilište u Koelnu (Prof. Dr. Christine Garbe, Institut fur Deutche Sprache und Leteratur II). ELINET je konglomerat 78 organizacija koje se bave pitanjima pismenosti i rade u međusobnoj uskoj vezi. Uključuje mreže pismenosti, ministarstva obrazovanja, nacionalne agencije, internacionalne organizacije (kao UNESCO), fondacije, sveučilišta, istraživačke centre, institucije za obuku učitelja, volonterske organizacije i sve druge skupine koje rade na području opismenjavanja i pismenosti.

press release 1.3.2015

Hrvatsko čitateljsko društvo © 2014 Frontier Theme